Erfgoedvereniging Kèk Liemt

Concordiapark

Het Concordiapark, eerder achtereenvolgens Wilhelminapark en de Lummelenkooi geheten, is in vroeger eeuwen nog een open veld nabij de schutskooi, waar vee wordt gestald. Er komen verschillende zandwegen samen, waardoor er een driehoekig veld ontstaat. Aan de rand hiervan wordt in 1787 het Liempdse raadhuis gebouwd. In 1911 wil de commissie Van den Berk de grond kopen om er een pakhuis voor de Liempdse boeren op te bouwen, maar de gemeente weigert. Ze vindt het plein een sieraad voor het dorp en ziet de plek als een vermaakcentrum voor de Liempdenaren. Nu vormt het Concordiapark het hart van de Liempdse Boeremèrt en andere evenementen.

 

 

Eind achttiende eeuw is het park begroeid met eikenbomen. In die periode heeft timmerman en houtbreker M. van de Meerakker van het eikenbosje een ligplaats voor zijn hout gemaakt. Het is er rommelig en in 1883 besluit de gemeenteraad om de eiken te kappen. In 1886 wordt het park opnieuw beplant met kastanje- en lindebomen, waarna Jan van de Broek het plein wil kopen om er een huis en een bakkerij op te bouwen. Ook dan al zegt de gemeente ‘nee’.

In 1914 wordt in de punt van het Wilhelminapark, zoals het park dan heet, een eerste kiosk geplaatst op initiatief van de fanfare. Deze wordt in 1924 naar het midden van het park verplaatst. Na de Tweede Wereldoorlog komt er een nieuwe kiosk. Op de plek van de oude wordt een monument opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van 1940-1945. Dit monument wordt in 1956 vervangen door een vrijheidsbeeld van Hans Claessen uit Tilburg. Het stelt een fluitspelende David voor, die als herdersknaap een ongelijke strijd tegen Goliath uitvecht. Als teken van de overwinning kijkt David naar de hemel, met het hoofd van Goliath aan zijn voeten. Jaweh, die de strijd heeft beslist, staat op de sokkel. Bij het monument worden jaarlijks tijdens de dodenherdenking op 4 mei de Liempdse gevallenen herdacht. 

Het Concordiapark is nu een beschermd dorpsgezicht.

Op de kop van het Concordiapark ligt ’t Kaarpad. Nummer 2 is een dwars eenlaags woonhuis, gebouwd in 1869 en later voorzien van een mansardedak. Het is gebouwd als woonhuis met bakkerij voor bakkersfamilie Van de Wiel. Op een kadastrale kaart uit 1886 staat links achter het huis een afzonderlijk bijgebouw getekend, dat dient als bijkeuken annex koetshuis en later als schuur. Rechts achterin het pand zit de bakkerij, in de linkervoorkamer de bakkerswinkel. In 1950 komt het pand in bezit van de gemeente Liempde, die links naast de bestaande schuur een nieuwe brandweergarage bouwt. ’t Kaarpad 2 is tot de herindeling van 1996 het woonhuis en kantoor van de Liempdse gemeenteopzichter.

Het rijksmonument gevestigd aan Barrierweg 4 is een langgevelboerderij uit het midden van de negentiende eeuw. In het woongedeelte zitten vensters met zesruits schuiframen en luiken. De stal heeft getoogde deeldeuren. Het pand heeft een met pannen gedekt, hoog zadeldak.

  • Beschrijving gemeentelijk monument, 1998.
  • Van Liemt en de Boeremèrt. Stichting Kèk Liemt, maart 1981.
  • De monumenten van Noord-Brabant, cultuur-historische inventarisatie Boxtel/Liempde. Redactie: A.J.C. van leeuwen e.a., 1986.
  • Liempde, waar de tijd heeft stil gestaan. Pater Wiro Heesters, 1987. ISBN 90-70197-23-5.