ERFGOEDVERENIGING Kèk Liemt
De vereniging komt voort uit de Stichting Kèk Liemt en is daar nauw mee verweven. De vereniging wil in brede kring de belangstelling voor de geschiedenis -de kennis- van Liempde en directe omgeving, zijn bewoners, gewoonten en gebruiken bevorderen.
Werkgroepen van de Erfgoedvereniging onderzoeken, bestuderen, beheren, verzamelen en publiceren over de plaatselijke geschiedenis, oudheden, volkskunde en het cultureel erfgoed.
WerkgroepenLiempde kent vele rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, beeldbepalende panden en beschermde dorpsgezichten.
MonumentenDe 'Beeldbank Liempde' wordt vanuit de Erfgoedvereniging Kèk Liemt beheerd door Els Vissers. De vereniging scant graag uw foto's van (oud) Liempde in. U kunt hiervoor terecht op woensdagmiddag (14:00-16:00uur) en/of woensdagavond op afspraak op de Erfgoedkamer. Te bereiken via de zijingang van het voormalig raadhuis van Liempde (ingang Keefheuvel 1).
beeldbankNieuws & Activiteiten
-
Oral History-filmpjes
In het decembernummer van de Nieuwsbrief Kèk Efkes van 2020 was aangekondigd dat in het voorjaar van 2021 de presentatie is geweest van de filmpjes rond 'Den Groote Waterloop.'Vanwege Corona destijds was een klein gezelschap in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd getuige van de presentatie.
Afgelopen week was in de pers de aankondiging dat Waterschap De Dommel en Brabants Landschap werk maken van Den Groote Waterloop. Een mooie gelegenheid om eens een wandeling te maken langs deze werkzaamheden en... ook om de filmpje ste bekijken die wij als Kèk Liemt hebben laten maken in samenspraak met SPPiLL met als thema: Oral-history. Kort gezegd 'verhalende historie'. Daarmee is destijds een werkgroepje aan de slag gegaan LEES VERDER
-
Geniet van de cultuurhistorie in het Landschap
2021 was het themajaar van 'Ode aan het Landschap', bedacht door het Nationaal Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Dit thema kwam, door de herwaardering van de dichtbij-bestemmingen vanwege de Coronabeperkingen, op een mooi moment. Overal werden toen activiteiten georganiseerd die de wandelaar op een andere, vaak verrassende manier kennis liet maken met de schoonheid van de natuur en de cultuurhistorie in ons land. Meer weten kijk op www.odeaanhetlandschap.nl LEES VERDER.
-
15 Sep
Wandeling langs Liempdse monumenten tijdens Open monumentenweekend
Zondag 15 september verzorgen gidsen van Gastvrij Liempde Els Vissers en Wilhelmien van den Biggelaar een monumentale wandeling door Liempde. Vertrek om 10:00 uur bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrieweg 4 te Liempde. De deelname is gratis. Na afloop tracteert Erfgoedvereniging Kèk Liemt u op een kopje koffie of thee.
Tijdens de wandeling krijg je achtergrondinformatie over monumentenzorg en maak je kennis met enkele Liempdse monumenten. We starten bij het beschermde dorpsgezicht rondom het Concordiapark met zijn kiosk en het oorlogsmonument van David & Goliath. We bezoeken het voormalig raadhuis van Liempde dat oorsponkelijk dateert van 1787 naar een ontwerp van de Boxtelse architect Hendrik Verhees. Deze zondag nemen we een kijkje in het raadhuis dat, met de herindeling van 1996, zijn oorspronkelijke functie nagenoeg verloor.
We passeren de kerk die in 1867 is gebouwd naar een ontwerp van de Tilburgse architect Hendrik van Tulder.
LEES VERDER.
-
16 Sep
80 jaar bevrijding van Liempde
Maandagavond 16 september a.s. organiseert Erfgoedvereniging Kèk Liemt een lezing met als onderwerp: '80 jaar bevrijding van Liempde. De lezing wordt verzorgd door Arnold van den Broek in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 te Liempde. De lezing begint om 19:30 uur en is gratis toegankelijk. Inloop vanaf 19:00 uur.
In de regio wordt groots stilgestaan bij 80 jaar bevrijding met tal van manifestaties en bijeenkomsten rond Market Garden. Van den Broek gaat hier ook op in, maar staat ook stil bij het begrip 'vrijheid', een begrip dat in deze onzekere tijd meer en meer aandacht verdient.
Het accent van de lezing ligt niet zo zeer op hoe Liempde op 24 oktober 1944 is bevrijd, daar volgt op 20 oktober a.s. een fietstocht over, maar hj staat meer stil bij de Liempdse oorlogsslachtoffers en de diverse bevijdingsfestiviteiten in Liempde na 1945.
LEES VERDER